Hästsport med fakta och kuriosa

Home / Hästsport med fakta och kuriosa

Hästsport med fakta och kuriosa

Hästsport är ett samlingsnamn på aktiviteter som har att göra med sport och idrott med hästar. Det kan vara dressyr, trav och hästpolo, men också ovanligare hästsport som rävjakt, körning och voltige. I vårt land har hästsport en enastående bred folklig förankring. Det finns över 50 000 ridsportanläggningar närmare 300 000 hästar i landet och ett par hundra tusen personer som sysslar med hästsport. Det är fantastiska siffror för ett land med ett ganska så lågt invånarantal.

Hästsport i Sverige tog sin början på officiell, kunglig nivå på 1600-talet. Då konstruerades beridarebanor ämnade för tornerspel och andra hästtävlingar till hovets och adelns förlustelse. Hästen har alltid haft högt anseende i vårt samhälle, kanske för att den länge var det huvudsakliga transportmedlet, och kanske för att det är ett mycket vackert djur. Det ädla och själfulla i dess utseende väcker en känsla av kompanjonskap med oss människor som skapar ett emotionellt band till hästen. Just det att detta djur både är enormt starkt vad gäller muskelkraft och uthållighet, och mycket ömtåligt vad gäller hälsa och matsmältning, skapar ett band med oss. Vi påminns om vår egen starka själ i den relativt bräckliga kroppen, ett förhållande motsatt till hästens.Hästsport med vadslagning är spännande

Om hästsport i historien

Hästen tämjdes i Mellanöstern för ungefär 6000 år sedan. Redan på den här tiden var hästsport i form av kapplöpning och polo vanliga och uppskattade. Att tävla med hästar och satsa på dem har vi alltså gjort sedan årtusenden tillbaka, och vi gör det än idag. Länge var det travbanor och andra hästtävlingar som stod för möjligheterna att spela på hästar, men i och med vår digitala revolution har det blivit vardagsmat att satsa på hästar hemifrån med hjälp av nätcasino. Många spelsajter har välutbyggda plattformar för vadslagning och odds, med möjligheten till live-satsningar för den som vill det. Här kan den intresserade följa hästsport utan geografiska begränsningar och eventuellt göra riktigt stora vinster med lite kunskap om hästsport och strategi.